Słów kilka o Slow Food

To ruch społeczny skupiony w ramach stowarzyszenia o zasięgu światowym, który stoi w opozycji do fast food.

Nie manifestuje tego w żadnych spektakularnych wystąpieniach, ale stara się uczyć ludzi świadomości i prawa do wyboru tego, co będziemy jedli dzisiaj i za wiele lat.

Ruch popiera lokalnych sprzedawców i dąży do tego by ułatwić kontakt, a wręcz skrócić drogę od producenta do konsumenta.

Slow Food pielęgnuje tradycje kulinarne, propaguje jedzenie sezonowe i produkty z najbliższej okolicy.

Slow Foodowym nie jest jedzeniem np. świeżych szparagów zimą czy krewetek z hodowli itp. jest więc to wracanie do korzeni, kiedy nasi rodzice, dziadkowie czekali na nowalijki z takim samym utęsknieniem, jak gracz na główną wygraną w Lotto.

Nasz organizm jest bowiem tak skonstruowany, by jeść to, co w danym momencie urodzi ziemia czy wyhoduje człowiek.

Jedzenie, i to co jemy,  jest codzienną czynnością każdego z nas. To są nasze codzienne wybory.

Co zatem w tym zakresie proponuje „Slow Food”?

Proponujemy świadomy wybór. Wszak to my, codzienne, a nie producenci przemysłowej żywności, konsumujemy to, co i drudzy (producenci) wyprodukują. Ale to my, KONSUMENCI mamy prawo oceniać, co jest dobre , a co nie. Przecież to dla nas produkują.

Organizacja Slow Food określiła trzy podstawowe kryteria, które dla konsumenta są najważniejsze:

  • SMACZNE – wszystko co jemy musi być smaczne, ponieważ jest produkowane dla nas i musi nam odpowiadać, niezależnie od argumentów producenta.
  • CZYSTE – czyli w procesie przygotowania żywności stosowane są naturalne procesy przetwarzania odpowiednio dobranych surowców. Sprzeciwiamy się stosowaniu surowców zastępczych (np. identycznych z naturalnymi) oraz zaawansowanymi procesami przemysłowego przetwarzania.
  • ETYCZNE – cała nasz żywność powinna być wytwarzana w zgodzie ze środowiskiem przyrodniczym oraz sprawiedliwym wynagrodzeniem za jej wytworzenie.

Te trzy, nierozłączne zasady są podstawą wyboru żywności dla osób spod znaku „ślimaka”, jako, że taki symbol wybrał ruch Slow Food, żeby  jego członkowie mogli zaznaczyć swoją obecność. [-]