Przepisy

__________________________________________

Indyk pieczony nadziany

Przepis z książki Wielkopolski kucharz z 1876 r.

O urzędzeniu półgęsków

Tym razem z mniej znanej w naszych kręgach książki kucharskiej, acz pochodzącej z zacnych zbiorów Biblioteki Kórnickiej. Jako że jesień, czas gęsiny i robienia zapasów to coś na ten temat.

Przepis z reprintu  z zacnych zbiorów Biblioteki Kórnickiej

Pasztet z gęsich wątróbek na zimno

Przepis z książki Wielkopolski kucharz z 1876 r.

Gęś pieczona

Przepis z książki Wielkopolski kucharz z 1876 r.

Potrawa z pieczonej gęsi

Przepis z książki Wielkopolski kucharz z 1876 r.

Potrawa z gęsich podróbek z perłową kaszą

Przepis z książki Wielkopolski kucharz z 1876 r.

Gęsie wątróbki

Przepis z książki Wielkopolski kucharz z 1876 r.

Zupa szczawiowa

Przepis z książki Wielkopolski kucharz z 1876 r.

Szparagi

Przepis z książki Wielkopolski kucharz z 1876 r.

Chłodnik z ogórków

Chyba jednak czas na chłodnik – wg. Wielkopolski kucharz z 1876 r.

Przepis z książki Wielkopolski kucharz z 1876 r.