O nas

Co to jest Slow Food

Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: „ochrona prawa do smaku„. Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności – szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.

Od początku swego istnienia Slow Food z małego regionalnego ruchu rozrósł się w znacznym stopniu i przekształcił w międzynarodowy ruch zrzeszający ponad 100 tysięcy członków, zrzeszonych w 1.300 conviviach, na wszystkich kontynentach, co samo w sobie doskonale świadczy o potrzebie istnienia takiej organizacji i filozofii, jaka się za nią kryje.

Odkrywanie smaków zamiast biernego ich przyjmowania – oto nowy sposób bycia, lansowany przez Slow Food. Bo, jeśli na świecie istnieją miliony gatunków warzyw, to dziś dziesięć z nich stanowi 90% światowej produkcji rolniczej, więc wyobraźmy sobie, jak wiele nieznanych smaków i doznań umyka nam dosłownie sprzed nosa…

Zbyt szybko znikają bezpowrotnie z biosfery różne gatunków roślin i zwierząt, zbyt szybko też ze światowej kultury skreśla się kolejne regionalne smaki. Widać to doskonale na przykładzie regionalnych potraw, będących przecież ważną, ale i najbardziej chyba ulotną częścią naszej kultury materialnej. Slow Food chce chronić od zapomnienia wszystko to, co daje dziś przyjemność garstce osób, a mogłoby dawać każdemu z nas, oczywiście każdemu kto tylko zechce po nią sięgnąć.

Istniejący praktycznie na całym świecie Slow Food zaprezentował się w Polsce 4 grudnia 2002r. Tak późno najprawdopodobniej z powodu polskiej mentalności – chętnie czerpiącej z Zachodu i zapominającej o tym, co tu na miejscu jest wartościowe.

Nadszedł czas by, właśnie razem ze Slow Food, to zmienić.

Nasza wizja

Postrzegamy świat, jako taki, w którym wszyscy ludzie mogą mieć dostępną i smaczną żywności, która jest dobra dla nich, dobra dla tych, którzy ją wytwarzają oraz dobra dla naszej planety.

Nasza misja

Slow Food jest międzynarodową organizacją, tworzoną oddolnie przez członków, która promuje dobrą, czystą i etyczną żywności dla wszystkich.

Podejście Slow Food do rolnictwa, produkcji żywności i gastronomii

opiera się na koncepcji jakości żywności określanej przez trzy połączone ze sobą zasady:

  • Good (Dobre, Smaczne) – świeża i bardzo smaczna sezonowa dieta, która sprawia przyjemność i jest częścią naszej kultury lokalnej.
  • Clean (Czyste) – produkcja i konsumpcja żywności, które nie szkodzi środowisku, dobrostanowi zwierząt i naszemu zdrowiu.
  • Fair (Etyczne, Uczciwe) – Przystępne ceny dla konsumentów i uczciwe warunki wynagrodzenia dla drobnych producentów.

Współproducenci

Nasze wspólne, świadome wybory konsumenckie mogą przynieść wielkie zmiany na rynku, w szczególności w tym, jak żywność będzie produkowana. Podkreślamy, że uważamy się za współproducentów, czyli takich konsumentów, którzy chcą być poinformowani o miejscu i sposobie produkcji naszej żywności, by aktywnie wspierać lokalnych producentów i właśnie dlatego uważamy się za część procesu produkcji.

Lokalna tożsamość

Jesteśmy zobowiązani do ochrony tradycyjnej i wartościowej jakościowo żywności, obrony różnorodności odmian uprawnych i dzikich, a także sposobów upraw i metod przetwarzania żywności. Przez zachowanie różnorodności regionalnej żywności i tradycji rolniczych, może być zachowana mądrość społeczności lokalnych do ochrony ekosystemów, które je otaczają i oferują perspektywy wyżywienia na przyszłość.

Nawiązywanie kontaktów

Slow Food uważa, że wytwarzanie żywności jest związane z wieloma aspektami naszego życia, takimi jak kultura, polityka, rolnictwo czy środowisko. Dlatego Slow Food jest aktywny w różnych dziedzinach, od nauki do polityki rolnej. Działając w tak szerokim zakresie, Slow Food broni bioróżnorodności w naszej diecie, promuje edukację w zakresie żywność i smaku oraz tworzy warunki do kontaktu między producentami żywności i świadomymi konsumentami, poprzez organizowanie różnych wydarzeń oraz budowanie sieci współpracy.

Nasza obrona powinna zacząć się przy stole ze Slow Food’em. Odkryjmy na nowo smaki i uroki kuchni regionalnej oraz uwolnijmy się spod niszczącego wpływu Fast Food’ów. Tym właśnie jest prawdziwa kultura – odkrywaniem smaku nie jego niszczeniem… a jak lepiej osiągnąć ten cel niż drogą międzynarodowej wymiany doświadczeń, wiedzy, projektów? [-]